Het weekend van 26 en 27 juni werden de Nederlandse Kampioenschappen Luchtpistool en -Geweer Staand verschoten voor het jaar 2021. Wegens corona maatregelen in aangepaste variant, maar dat deze wedstrijd geschoten kon worden was uniek.
De verenigingen waren nog maar een maandje geopend na de landelijke sluiting van ca. 5 maanden, waarbij wedstrijden voorlopig nog niet in beeld zijn. Toch waren de vrijwilligers en de bond (KNSA) er toe bereid dit evenement op zeer korte termijn te organiseren. Met minder schutters weliswaar en aangepaste deelname criteria, maar dat er überhaupt een wedstrijd van dit formaat geschoten kon worden in deze tijd was erg speciaal.
In plaats van de normaliter 30 geplaatsten, waren er nu 20 genodigden per categorie. Bij de junioren minder en tot beschikbaarheid, maar de beste schutters werden uitgenodigd. Vanuit Op de Korrel waren er een aantal genodigden die door omstandigheden niet deelnamen, maar uiteindelijk verschenen er 8 leden van de Bemmelse vereniging op hun 10mtr. schietpunt. En niet onverdienstelijk!
Een gouden medaille werd door Frank Streng in de wacht gesleept, door eerste te worden bij de Luchtpistool Veteranen Heren. Met een riante voorsprong na het eerste setje schoten, wist hij de finale te winnen.
Richèl Rensen en Kees Ouwehand kwamen uit in de categorie Luchtgeweer Heren, waarbij Kees als 13e wist te eindigen. Richèl behaalde een 9e plaats, waarmee hij net buiten de finale viel.
Tevens 9e werd Leny Huisman, uitkomend bij de Luchtgeweer Dames, waar medelid van sv. Op de Korrel Ilse in ’t Groen een bronzen medaille in de wacht wist te slepen.
Bij de Junioren B Dames eindigde Sasha Wolters op een 5e plaats. Elianne Haas plaatste zich als 4e voor de finale, maar wist hier het zilveren eremetaal te behalen.
De gouden medaille bij de Junioren A-Heren ging na een spannende finale in het laatste schot naar Jeff van Venrooy.
Voor de volledige uitslagen ga naar de KNSA Website of volg bijgevoegde link via www.schieten.net: Resultaten NK Luchtgeweer staand en Luchtpistool. Bijgaand een aantal foto's gemaakt door leden.


Leny Huisman tijdens de Nederlandse Kampioenschappen LG 2021, Sportpark Valkenhuizen te Arnhem.

Voorlopig blijven de deuren van de schietsportvereniging nog dicht helaas. Als deze wel geopend mogen worden, is een bezoekje bij elkaar voor wedstrijden nog steeds niet toegestaan. Maar de onderlinge strijd wordt langzaamaan steeds meer gemist, dus tijd voor wat competitie.
In District 4 (Zuid Nederland) wordt al jaren een zogenaamde Post League georganiseerd, tegenwoordig natuurlijk via email ;-) Bij velen ook wel bekend als de competitie van “Peter en Elly”, sinds 2020 overgenomen door Wim van Grimbergen (ter info: https://www.knsa-d4.nl/nieuws/dtc-lg-nieuws/817-inschrijfformulier-post-league-2021.html).
Intussen heeft District 1 (Noord Nederland) het zelfde systeem geïntroduceerd onder leiding van Wim Moors, om ook daar de strijd met elkaar aan te kunnen gaan zonder bij elkaar over de vloer te komen. Maar toch is er vorm van competitie door de uitslagen na elke ronde terug te kijken op de daarvoor ingerichte website. Er zijn in D1 zo’n 10 verenigingen en 100 deelnemers aangemeld, verdeeld over de disciplines Luchtpistool (-Opgelegd) en Luchtgeweer (-Opgelegd).
De organisator van D4 is inmiddels in gesprek geweest met District 3 (West Nederland) om ook daar te polsen of er animo is voor een dergelijke competitie. Vandaar dan ook dat bij dezen gevraagd wordt of er animo is voor een Post Competitie in District 2 (Oost Nederland). Er is wat onderzoek aan vooraf gegaan, want het mag niet zo zijn dat er andere competities in het water vallen door deze "nieuwe" competitie.
Bij elke aangesloten vereniging dient één wedstrijdleider of contactpersoon aangesteld te worden voor het contact richting de competitieleider. Binnen elk district zal een competitie-hulp aangesteld worden die de gegevens van het betreffende district verzameld. Uiteindelijk zullen alle gegevens samenkomen bij de competitieleider van de originele Post League (D4) voor het totale landelijke overzicht. Doelstelling is om 8 ronden te schieten, maar er zullen hoogst waarschijnlijk wijzigingen komen wegens de ontwikkelende Corona regelgevingen. Kosten per schutter zijn €4,- voor junioren en €5,- vanaf senioren voor het volledige jaar 2021. Voor Teams inschrijvingen gelden geen aanvullende kosten. Regelementen zijn te vinden in het inschrijf- en scoreformulier, waarvan een voorbeeld is te vinden op de website onder de link.

Wil jullie D2 vereniging deelnemen aan een dergelijke competitie? Laat het dan weten op emailadres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. en geef naam vereniging, KNSA-verenigingscode, naam verenigingscontact en emailadres. Op 15 februari wordt de balans opgemaakt en zullen de inschrijfformulieren worden toegezonden via het opgegeven mailadres of via de website te downloaden zijn.
Er wordt nog gezocht naar een competitiehulp in District 2! Dus als hier animo voor is, dan horen wij dat natuurlijk ook graag.

Oorspronkelijke inschrijfdatum was 31 januari 2021. Echter zal door de variërende coronaregels dit worden opgeschoven. De eerste competitieronde tot 28 februari zal waarschijnlijk verschoven of geannuleerd worden tot 31 maart.
Geef jullie vereniging voorlopig op via een mailtje! sv Op de Korrel doet in ieder geval mee.

Zaterdag 26 en zondag 27 september werden in Hoogeveen de Nederlandse Kampioenschappen Luchtwapens Opgelegd verschoten. Sv. Op de Korrel was van de partij met in totaal 8 schutters, verdeeld over 4 categorieën. En niet onverdienstelijk; er ging een gouden plak mee naar Bemmel.
Een eindje van huis, maar als je geselecteerd bent door middel van een goede Ranking score dan maakt de afstand niet uit. De opkomst werd echter wel deels bepaald door Corona perikelen, wat natuurlijk treurig is voor de organisatie en het evenement. Finales werden er niet geschoten. Daarbij komt dat er natuurlijk een deel van het seizoen niet geschoten kon worden in verenigingsverband, waardoor voor velen de trainingen een tijdje stil lagen.
De junioren Dennis, Nick en Kenji mochten op de zaterdag aantreden, waarbij het eerste setje uit kwam in de JuniorenC met respectievelijk een 7e en 8e plaats. Kenji was op score en leeftijd geselecteerd voor de JuniorenD, waar hij een 4e plaats wist te behalen.
Hans mocht aantreden bij de Luchtpistool veteranen, waar hij met constante series een 8e plaatst wist te behalen.
Bij de Luchtgeweer Veteranen verschenen de meeste deelnemers, waaronder dan ook 4 van Op de Korrel. Sjaak ging niet zo lekker en behaalde een 17e positie, waarbij Johan met 414,3 punten als 5e wist te eindigen. Joop werd 4e met 415,4 en maar 0,2 punten naast het podium. Ben schoot mooi constant in de eerste 3 series, maar net dat beetje extra in de laatste zorgde voor een 105,8 serie en een totaalscore van 419,9. Met 0,9 punt verschil wist hij dan ook de eerste plaats in de wacht te slepen.
Voor de uitslagen van het complete veld, zie de link naar de Hoogeveensche Schiet Vereniging (HSV) en de Eindstand NK Opgelegd 2020. Onderstaande foto’s zijn gemaakt door de trainer tijdens de jeugdwedstrijd.

Vrijdag 24 januari zijn de heren van St.Hubertus uit Breedenbroek afgereisd naar Bemmel om een volgende wedstrijd in de Team Competitie Gelderland in de tweede klasse te schieten, tegen het tweede team luchtgeweer vrijstaand van sv. Op de Korrel. De opstelling als op gemiddelden was vanavond Marco, Ruben, Elianne, Leny en Kees op positie 5 voor het thuisteam, tegen Theo op 1 gevolgd door Marcel, Theo, Thijmen en Johan vanuit de Achterhoek.
Er waren verschillende schutters met een stroef begin, maar er zaten ook wat uitschieters bij in de eerste series. Zo startte Marco met een 96, waardoor hij direct 10 punten los stond die niet meer afgegeven werden. Ook op de volgende positie liep dit zo, maar Marcel kwam sterk terug in de tweede serie met 97 punten. Ruben schoot erg constant en wist hiermee de wedstrijd aan zijn kant te houden. Elianne begon netjes, maar liep iets achter op Theo. Ook halverwege de wedstrijd stond Theo nog voor, maar de derde serie viel wat zwaar voor hem. De wedstrijd viel naar de Bemmelse kant en eindigde daar ook. Leny schoot een heel nette serie van 371 punten en wist na een sterk begin met een mooie voorsprong, deze uit te breiden tot een verschil van 27 punten. Wel opvallend aan de schotbeelden van haar en Thijmen zijn de groep bovenin voor Leny en juist onderin voor de Achterhoeker. De laatste banen waren voor Kees en Johan, die beiden wat uitschieters op de kaart hadden maar zeker een nette score wisten neer te zetten. Het punt viel de kant van Kees op, maar zoals aan de laatste serie van Johan te zien is; nooit opgeven, want de wedstrijd is pas voorbij als het laatste schot gedaan is of de 50 minuten gepasseerd zijn. OdK wint de thuiswedstrijd met de maximale 5-0.
Volgende TCG wedstrijd is voor Team 1 van OdK, wo. 29 januari in Elspeet tegen de koploper van de competitie; sv. De Valk. Scores en het programma zijn te vinden via www.schieten.net.

Woensdag 8 januari werd de eerste team wedstrijd van het nieuwe jaar geschoten, en wel in de Team Competitie Gelderland voor Luchtgeweer Opgelegd in de 2e klasse. Een Lingewaards onderonsje, deze keer bij sv. Strijdlust in Huissen. Een spannende wedstrijd, want de teams zijn erg aan elkaar gewaagd.
Op plaats 1 wist Alexandra te winnen van Folkert, door met de maximale 100 te eindigen na een gelijke stand bij 3 series. Op positie 2 was het ook spannend en scheelde het 1 puntje na 3 series, wat teamleider Alphons wist uit te breiden naar 4 punten voor de winst op Jan. Op 3 een gelijke stand na de eerste 20 schoten, maar de voorsprong na serie 3 bleef gehandhaafd waardoor ook dit winstpunt van Brian tegen Theo naar Bemmel ging. Op positie 4 was het Ron tegen Ron. Bemmelse Ron had een wat moeilijke start, maar herpakte zich goed. Bij Huissensche Ron ging het tegenovergesteld. Een sterk begin met een moeizaam eind zorgde voor een 4e winstpunt voor OdK. Op positie 5 de tweede dame van het deelnemersveld. Miran begon sterk, maar het middengedeelte liep wat minder. Herman begon zijn wedstrijd goed, waarbij zijn voorsprong niet meer was in te halen en zeker niet met zo'n sterke laatste serie van 99 punten. Dit winstpunt bleef dan ook in Huissen. Uiteindelijke uitslag: 1-4.
Sv. Op de Korrel gaat hiermee aan de leiding in de competitie, met 3 uit 3 gewonnen wedstrijden.